top of page

De Kracht van Kernwaarden

Ik zie zo vaak 'Focus' als kernwaarde... Why?Kernwaarden, ze zijn mega belangrijk, zowel voor privé als zakelijk. Ze vormen de basis voor hoe we beslissingen nemen en sturen onze acties. In dit blog vertel ik waarom kernwaarden zo essentieel zijn, hoe ze je kunnen helpen en waarom focus op zichzelf geen kernwaarde zou moeten zijn.


Fundament van Wie We Zijn

Kernwaarden zijn echt belangrijk! Ze geven richting aan zowel je privéleven als je zakelijke handelen. Voor bedrijven vormen ze de basis die de bedrijfscultuur definieert en leiden ze tot strategische beslissingen. Dit is hoe ik het zie en heb ervaren bij het bouwen van sterke teams die een gemeenschappelijk doel nastreven.


Mijn Reis met Kernwaarden bij QISS IT

Toen ik QISS IT oprichtte, waren Betrokkenheid, Energiek, Accuratesse en Meedenken (BEAM) mijn kernwaarden. Ze waren cruciaal om structuur te bieden en een sterk team te bouwen. Vooral accuratesse was overal, van het zorgvuldig beheren van administratie tot het op tijd betalen van salarissen. Het was soms saai, maar echt zo onwijs belangrijk! En het mooie is, zelfs medewerkers die later vertrokken, vertelden me hoe waardevol deze discipline was in minder georganiseerde bedrijven.


Vragen in Sollicitatiegesprekken

Bij sollicitatiegesprekken zorgde ik ervoor dat de kernwaarden centraal stonden. "Als je denkt aan betrokkenheid, wat betekent dat dan voor jou?" was bijvoorbeeld een vraag die veel vertelde over een kandidaat. Voor salesposities vroeg ik subtiel: "Hoe zorgde jij ervoor dat alle verslagen netjes in het systeem staan?" Ik wilde horen dat ze misschien niet van administratie hielden, maar het belang ervan begrepen—en soms een ‘schop onder hun kont ‘ nodig hadden om het te doen.


Betrokkenheid Verder Dan Donaties

Oorspronkelijk doneerde ik aan goede doelen, maar ik wilde meer impact. We gingen actief helpen door scholen in de regio te ondersteunen. We organiseerden sportdagen, begeleidden activiteiten, en speelden zelfs Sinterklaas. De directe impact was mega!


Sprong in het diepe

Een van onze eerste teamuitjes? Skydiven. Dit avontuur stond symbool voor het gezamenlijk nemen van grote sprongen en bouwde vertrouwen en betrokkenheid op—kernwaarden in actie.


Focus? Altijd toch!

Focus is essentieel om doelen te bereiken, maar het is geen kernwaarde. Echte kernwaarden zijn die overtuigingen die standvastig blijven, ongeacht de situatie. Focus kan soms afleiden van andere belangrijke zaken zoals teamwork en openheid voor nieuwe ideeën. Balans tussen focus en andere waarden zoals leiderschap en ambitie is cruciaal.


Evolutie van mijn Kernwaarden

Door de jaren heen heb ik geleerd dat kernwaarden moeten evolueren om relevant en effectief te blijven. Mijn huidige kernwaarden—Leiderschap, Ambitie en Balans—sluiten aan bij mijn huidige doelen en wat ik nu belangrijk vind


· Leiderschap: Inspireren en motiveren om het beste uit jezelf en anderen te halen.

· Ambitie: Altijd streven naar meer, jezelf uitdagen en groeien.

· Balans: Zorgen voor een gezonde balans tussen werk en privé, want succes betekent ook genieten van het leven.


Kernwaarden zijn meer dan mooie woorden op papier; ze zijn de bouwstenen van succes. Door duidelijke kernwaarden te omarmen, kan je zowel in je privéleven als in je zakelijke activiteiten duidelijke richting en betekenis geven. Start vandaag nog met het definiëren van jouw kernwaarden en merk het verschil dat het kan maken.


En nu?

Wil je meer weten over hoe je kernwaarden kunt integreren in je dagelijkse leven en werk? Volg mij op LinkedIn en Instagram, of neem direct contact op als je mij wilt boeken als spreker of als jouw persoonlijk Groeistrateeg.

Begin vandaag: Stel jezelf deze vragen:

Welke eigenschappen vind ik het belangrijkst in mijn dagelijkse leven en werk?

Hoe weerspiegelen mijn huidige acties en beslissingen deze eigenschappen?

Herken ik kernwaarden in mensen waar ik tegenop kijk en/of die ik respecteer?


En als laatste een kleine knipoog: Als 'focus' je enige kernwaarde is, vergeet dan niet af en toe op te kijken en rond te kijken, anders mis je de mooie dingen in het leven! ☕😉

Comments


bottom of page